Головна » 2013 » Листопад » 6 » Відновлення історичної справедливості

12:33
Відновлення історичної справедливості
    У квітні 1944-го на території СРСР було створено Військо Польське. Одним з місць його формування стали звільнені Суми. За кілька місяців штаб війська перемістився до Житомира. У Сумах залишився лише тиловий шпиталь, до якого доправляли поранених поляків. Тих, кого врятувати не вдалось, ховали на Центральному кладовищі.
    У 1972-му було відкрито Меморіал померлим воїнам Війська Польського, скульптор Федір Коровай, архітектор – Микола Махонько. До цього часу могила вважалася братською. Завдяки польським дослідникам, що працювали в архівах, усім 76 військовим повернули імена.
    Реконструкція пам’ятника відбувалася за сприяння Генерального консула Республіки Польща у місті Харкові Яна Граната та Сумського міського голови Геннадія Мінаєва. Польська сторона виготовила нові гранітні плити, українська - їх встановила.
    Урочисте відкриття відбудеться 20 листопада за участі делегації Польщі. Українці та поляки разом вшанують пам’ять тих, хто захищав свободу і загинув на сумській землі майже 70 років тому.

Категорія: Суспільство | Переглядів: 487 | Додав: atv | Теги: українці, історична справедливість, поляки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: